eISSN: 1897-4317
ISSN: 1895-5770
Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny
Bieżący numer Archiwum Artykuły zaakceptowane O czasopiśmie Rada naukowa Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
NOWOŚĆ
Portal dla gastroenterologów!
www.egastroenterologia.pl
SCImago Journal & Country Rank
6/2013
vol. 8
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

Pragmatically on the sense of taste – a short treatise based on culinary art

Marek Waluga
,
Krzysztof Jonderko
,
Magdalena Buschhaus

Prz Gastroenterol 2013; 8 (6): 338-344
Data publikacji online: 2013/12/30
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
The sense of taste is essential for proper functioning of the organism. The authors describe, in an accessible way, the complex mechanisms of taste perception. The structure of particular taste receptors, variants of their activation, as well as physical and chemical factors modifying the sensation of taste, are presented. Exquisite culinary examples are given in order to facilitate the reader with the understanding of why, at the level of the cerebral cortex, a virtually infinite number of combinations of taste sensations can be perceived. The discourse is spiced up by reflections of the eminent philosopher of taste, J.A. Brillat-Savarin, who convinces us that food intake should be not only a physiological act, but also a refined pleasure.
słowa kluczowe:

bitter taste, taste, salty taste, sour taste, sweet taste, taste receptors, umami taste

© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.